EN

Sulyok Tamás és Darák Péter közös interjúja a Karc FM-nek

Egy gondoskodó államnak rendkívül fontos szerepe van abban, hogy megfelelő hajléktalangondozó intézményrendszert tartson fenn. Magyarországon pedig több helyen többletkapacitás is van a hajléktalan-ellátásban — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke annak kapcsán, hogy az általa vezetett testület a múlt héten kimondta: nem alaptörvény-ellenes a szabálysértési törvénynek az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmára vonatkozó rendelkezése. A testület vezetője szerint hiba az emberi méltóságukból levezetve megengedni, hogy a hajléktalanok bármeddig a közterületeken tartózkodhassanak. Tovább a Magyar Nemzet cikkére >>

 

A Lawyr.it. angol nyelvű lapban Gula Krisztina készített interjút Sulyok Tamással,  az Alkotmánybíróság elnökével, amely ezen a linken tekinthető meg. Az interjú magyar nyelvű fordítása pedig alább olvasható.

Bátor és meg nem alkuvó elődeink emlékét méltó módon őrizni szent, hazafias és alkotmányos kötelességünk − mondta Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke a Sulyok Dezső kisgazdapárti politikus emlékére rendezett konferencián, 2018. február 26-án hétfőn, az Országházban.

Az Alkotmánybíróság keddi teljes ülésén kezdi tárgyalni az úgynevezett civil törvényt − derül ki a testület honlapján közzétett napirendből.

 

Az Alkotmánybíróság alkotmányellenesség miatt megsemmisítette a bírák nemzetbiztonsági ellenőrzésére vonatkozó egyes rendelkezéseket kedden kihirdetett nyilvános határozatával.

Az Országgyűlés alkotmányellenességet idézett elő azzal, hogy nem szabályozta a szabadságvesztésre átváltoztatott pénzbüntetés végrehajtásának elévülését; a mulasztást év végéig pótolnia kell – mondta ki az Alkotmánybíróság kedden kihirdetett határozatában.

A jogállamiság, az alapjogvédelem színvonala az Alkotmánybíróság, a bíróságok és az Igazságügyi Minisztérium (IM) létfontosságú közös ügye és felelőssége – mondta Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke az Alkotmánybíróság, a Kúria és az IM közös konferenciáján Budapesten hétfőn.

Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozott Lenkovics Barnabás, a győri Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kara Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszékének egyetemi tanára, az Alkotmánybíróság volt elnöke részére több évtizedes rendkívül értékes, különösen a polgári jog területén kiemelkedő oktatói és tudományos pályája, valamint elkötelezett állampolgári biztosi és alkotmánybírói szakmai munkája elismeréseként.

Az alkotmányosság nem más, mint az élet és a józan ész győzelme az olyan borzalmak felett, mint amilyeneket a budapesti civil lakossággal szemben hetvenkét éve elkövettek – mondta az Alkotmánybíróság elnöke a Nemzeti Örökség Intézete által szervezett pénteki megemlékezésén, Budapesten.

A kollektív bíráskodás titka a türelem, az egymásra figyelés és a kompromisszumkészség, ebben pedig az elnöknek kell élen járnia – mondta Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság novemberben megválasztott elnöke az MTI-nek.

Alkotmányellenesek a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény közigazgatási felsőbíróságra vonatkozó rendelkezései – mondta ki az Alkotmánybíróság pénteki nyilvános határozathirdetésén, összhangban Áder János köztársasági elnök indítványával.

Az Alkotmánybíróság szerdán közzétett határozatában elutasította a Quaestor csődjéhez kapcsolódó kárrendezési törvény ellen benyújtott indítványokat. (MTI)

Az Alkotmánybíróság tanácsa kedden elutasította a Nemzeti Földalapról (NFA) szóló törvény, valamint az NFA-ba tartozó földrészletek hasznosításának részletes szabályairól szóló kormányrendelet egyes paragrafusai alaptörvény-ellenességének megállapítására és visszamenőleges hatállyal történő megsemmisítésére irányuló bírói kezdeményezést. (MTI)

Sulyok Tamás alkotmánybíró, az Alkotmánybíróság megválasztott elnöke leteszi esküjét az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. november 22-én. (MTI)

Az elnökké választott Sulyok Tamás alkotmánybíró, az Alkotmánybíróság eddigi elnökhelyettese a titkos szavazáson 137 igen és 1 nem szavazatot kapott. Az elnök megbízatása az alkotmánybírói hivatali ideje lejártáig, Sulyok Tamás esetében 2026-ig tart. (MTI)

Az Alkotmánybíróság jövő hétfőn kezdi tárgyalni a Quaestor csődjéhez kapcsolódó kárrendezési törvény ellen benyújtott több mint félszáz alkotmányjogi panaszt – olvasható az Alkotmánybíróság honlapján. (MTI)

Az Alkotmánybíróság jövő keddi teljes ülésének napirendjén szerepel Székely László ombudsmannak az uniós kvótarendszerrel kapcsolatos beadványa – olvasható az Alkotmánybíróság honlapján. (MTI)

Az Alkotmánybíróság elutasította a választási gyűlésekkel kapcsolatban a Párbeszéd Magyarországért párt által benyújtott alkotmányjogi panaszt – derül ki az Alkotmánybíróság honlapjára kedden feltett határozatból. (MTI)

Az Alkotmánybíróság kedden nyilvános határozathirdetést tart két, képmáshoz fűződő jogokkal kapcsolatos, illetve egy, a helyi földbizottságokkal kapcsolatos ügyben – olvasható a testület honlapján. (MTI)

Az Alkotmánybíróság hétfőn kihirdetett határozatában alaptörvénybe ütközőnek minősítette és ezért megsemmisítette a büntetőeljárási törvény egyik, bűnügyi költségre vonatkozó rendelkezését. (MTI)

Az Alkotmánybíróság kedden nyilvánosan kihirdetett határozatában mulasztásos alkotmánysértést állapított meg, mert szabályozatlannak ítélte a gyülekezési jog és más alapjogok összeütközésének kezelését. (MTI)

Egy devizahiteles demonstrációsorozat kapcsán gyülekezési jogi kérdésekben benyújtott alkotmányjogi panasz ügyében tart nyilvános határozathirdetést az Alkotmánybíróság kedden – közölte Bitskey Botond, a testület főtitkára az MTI érdeklődésére.

Az Alkotmánybíróság kedden meghozott két határozata nem adott helyt a kormány által a betelepítési kvótáról kezdeményezett népszavazás ellen benyújtott négy indítványnak. Mindkét határozat olvasható az Alkotmánybíróság honlapján. (MTI)

Hétfői teljes ülésén kezdi tárgyalni az Alkotmánybíróság az ombudsman uniós kvótarendszerrel kapcsolatos beadványát, amelyben alkotmányértelmezést kért a menekültek tömeges áthelyezésének lehetőségét illetően – olvasható a testület honlapján csütörtökön közzétett napirendben. (MTI)

Keddi teljes ülésén kezdi tárgyalni az Alkotmánybíróság a kormány által a betelepítési kvótáról kezdeményezett népszavazás ellen benyújtott indítványokat – olvasható a testület honlapján csütörtökön délután közzétett napirendben. (MTI)

A betelepítési kvótáról szóló népszavazást elrendelő parlamenti határozat ellen érkezett indítvány az Alkotmánybírósághoz kedden. (MTI)

A kormány népszavazási kezdeményezésével kapcsolatos indítványokról az Alkotmánybíróság várhatóan még a július közepén kezdődő ítélkezési szünet előtt dönteni fog – mondta Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára hétfőn.
(MTI, 2016. május 16.)

Újabb két alkotmánybíró, Lenkovics Barnabás elnök és Lévay Miklós mandátuma jár le csütörtökön, így az Alaptörvény szerint 15 tagú testület 11 tagúra csökken, a testület működőképessége azonban fenntartható – mondta Bitskey Botond, a testület főtitkára az MTI-nek. (MTI)

Alkotmányellenes a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény adatnyilvánossággal kapcsolatos módosítása – mondta ki az Alkotmánybíróság Áder János köztársasági elnök indítványával összhangban csütörtökön közzétett határozatával. (MTI)

Várhatóan csütörtökön dönt az Alkotmánybíróság Áder János indítványairól, amelyekben a köztársasági elnök előzetes normakontrollt kért a Magyar Nemzeti Bankról (MNB), valamint a postai szolgáltatásokról szóló törvények módosításáról – közölte Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára kedd este az MTI érdeklődésére. (MTI)

Várhatóan húsvét után születik meg az Alkotmánybíróság döntése Áder János indítványairól, amelyekben a köztársasági elnök előzetes normakontrollt kért a Magyar Nemzeti Bankról, valamint a postai szolgáltatásokról szóló törvény módosításáról – közölte Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára az MTI-vel.

Az Alkotmánybíróság visszaható hatállyal megsemmisítette a Kúria egyik, adóügyekkel kapcsolatos közigazgatási jogegységi döntését, valamint elrendelte az annak alapján jogerősen lezárt büntetőeljárások felülvizsgálatát. Az Alkotmánybíróság honlapján szerdán közzétett határozat a jogegységi döntést alkalmazó egyik bíró indítványa nyomán született. (MTI)

Mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet idézett elő az Országgyűlés azzal, hogy nem szabályozta megfelelően a szabálysértési törvényben, mi számít a jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenségnek – állapította meg az Alkotmánybíróság, amelynek erről szóló határozata szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. (MTI)

Budapest, 2015. november 17., kedd (MTI) – Lehet alkotmányos a kártalanítás, a Quaestor-törvény kijavítható – mondta Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság elnöke az MTI érdeklődésére azzal kapcsolatban, hogy a testület kedden megsemmisítette a Quaestor károsultjainak kárrendezéséről szóló törvény egyes részeit.

Az Alkotmánybíróság keddi teljes ülésén kezdi tárgyalni az állami földeladásokkal kapcsolatos ellenzéki beadványt – derül ki a testület honlapjáról. (MTI)

Az Alkotmánybíróság jövő kedden kezdi tárgyalni a Quaestor-üggyel kapcsolatos indítványokat – mondta Bitskey Botond, a testület főtitkára szerdán az MTI érdeklődésére. (MTI)

A nők a férfiakhoz képest kedvezőbb alanyi jogokra tarthatnak igényt az alaptörvény szerint, ezért is alkotmányellenes a Kúria június végi döntése, amely lehetővé tette a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazási kezdeményezést – derül ki az Alkotmánybíróság egy héttel ezelőtti határozatának kedden a testület honlapján közzétett indoklásából. (MTI)

Az Alkotmánybíróság elnöke soron kívüli eljárást rendelt el a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazási kezdeményezés kapcsán benyújtott alkotmányjogi panasz ügyében – közölte Bitskey Botond, a testület főtitkára szerdán az MTI-vel.

Az emberi jogi egyezménybe ütközik a magyar egyházakra vonatkozó törvény és kormányrendelet néhány rendelkezése – mondta ki az Alkotmánybírság, mely a szükséges összhang létrehozására három hónapot adott a jogalkotóknak. (MTI)

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette az elektronikus hírközlésről szóló törvény egyik, mobiltelefon-átjátszó tornyokkal kapcsolatos rendelkezését a tulajdonhoz való jog aránytalan korlátozása miatt. A határozat a Magyar Közlöny hétfői számában olvasható.

Az Alkotmánybíróság elutasított több, a Kúria devizahitelekkel kapcsolatos tavalyi jogegységi döntését támadó indítványt, így a zavartalanul folytatódhatnak a hitelszerződések tisztességtelenségével kapcsolatos perek.

Az Alkotmánybíróság kedden közzétett határozatában a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva kimondta, hogy nem alaptörvény-ellenes a Fidesz ajkai szervezete által az időközi képviselő-választási kampányban közzétett kisfilm, amely az MSZP-DK közös jelöltjét összefüggésbe hozta az ajkai vörösiszap-katasztrófával.

Nem alkotmányellenes a devizahitelesek és pénzintézetek közti perek felfüggesztése – mondta ki az Alkotmánybíróság szerdán közzétett döntésében. Országszerte mintegy 12 ezer folyamatban lévő devizahiteles pert függesztettek fel a bíróságok a tavalyi év második felében az elszámolások lezárultáig, várhatóan ez év végéig.

Az Alkotmánybíróság szigorúan szakmai alapon hozza meg a döntéseit, a kritikákat igyekszik hasznosítani, a rosszhiszemű, politikai indíttatású bírálatokra azonban nem kíván reagálni –  mondta az Alkotmánybíróság elnöke pénteken Kaposváron egy szakmai tanácskozást záró sajtótájékoztatón. (MTI)

Az Alkotmánybíróság elutasította a Kúria jogegységi döntését törvénybe foglaló első devizahiteles törvénnyel kapcsolatban benyújtott alkotmányjogi panaszokat. (MTI)

A devizahitelekkel kapcsolatban a kormány, majd perekben eljáró bírák indítványai nyomán eddig három nagy jelentőségű határozatot hozott az Alkotmánybíróság (Ab), a pénzintézetek beadványairól hamarosan döntés születhet és közben zajlik több száz magánszemély ügyének elbírálása is – mondta Bitskey Botond, az Ab főtitkára az MTI érdeklődésére. Az Ab eddig devizahiteles ügyben nem állapított meg alkotmányellenességet. (MTI)

Budapest, 2015. március 3., kedd (MTI) ‒ Az Alkotmánybíróság feladata, hogy mértéket tartson, ne blokkolja a gyors kormányzati reagálást, de hozzájáruljon a törvényalkotás színvonalának javulásához ‒ erről beszélt Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság napokban hivatalba lépett elnöke a közmédiában kedd reggel.

Ahogyan az állam, úgy a jogállam struktúrái sem örök időkre adottak, egy szakadatlan tanulási folyamatról van szó, melyben az egyes jogállami intézmények funkciója, feladata is módosulhat. Az Alkotmánybíróság sem akadályozhatja meg a hatékony kormányzati intézkedéseket, feladata az, hogy megvonja a politikai mérlegelés, mozgástér alkotmányos kereteit, melyeken belül még jogállami egy jogalkotói döntés – mondta Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság napokban hivatalba lépett új elnöke az MTI-nek.

Az Alkotmánybírság új elnökét 2014. december 1-jén választotta meg az Országgyűlés kétharmados többsége 2015. február 25-i hatállyal.

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Kúria szerdai határozatát, amely szerint a baloldali pártok által támogatott független Kész Zoltán – aki utóbb megnyerte a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást – képviselőjelöltként valótlan tényállítással megtévesztette a választókat. (MTI)

Az Alkotmánybíróság a február 13-i Magyar Közlönyben kihirdetett határozatában felszólította az Országgyűlést, teremtse meg a lehetőségét annak, hogy az adatminősítéseket tartalmilag, érdemben is kontrollálni lehessen. (MTI)

A békét és az emberi méltóságot nevezte a legfőbb értéknek az Alkotmánybíróság megválasztott elnöke azon a csütörtöki megemlékezésen, amelyen Budapest ostromának civil áldozatai előtt tisztelegtek a Farkasréti temetőben. (MTI)

Budapest, 2015. január 29., csütörtök (MTI) – Az Alkotmánybíróság elutasította a tankönyvellátásról szóló rendeletek megsemmisítésére irányuló indítványt, az indoklás szerint a tankönyvkiadói és -forgalmazói tevékenység nem tekinthető megszerzett tulajdonnak, az arra vonatkozó jogi környezet módosítható.

Budapest, 2015. január 29., csütörtök (MTI) – Az Alkotmánybíróság szerint nem alaptörvény-ellenesek az úgynevezett első devizahiteles törvénynek a bíróság által kifogásolt szakaszai, a testület ezért csütörtökön közzétett határozatában elutasította az ezek alkotmányellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló bírói kezdeményezéseket.

Budapest, 2015. január 27., kedd (MTI) – Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesség miatt megsemmisítette kedden a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság (FKMB) döntését, amely az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsának határozatával összhangban 3 millió forintos bírsággal sújtotta a napi.hu-t egy a Mollal összefüggő félrevezető információ közlése miatt, amelyet a tanács piacbefolyásolásnak minősített.

Az alapjogok és az alkotmányosság védelme miatt vállalta az Alkotmánybíróság elnöki posztját Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság 2015. február 25-ei hatállyal megválasztott elnöke, aki erről eskütételét követően nyilatkozott újságíróknak hétfőn az Országházban. (MTI)

Az Alkotmánybíróság következő elnökévé választotta Lenkovics Barnabás alkotmánybírót 2015. február 25-ei hatállyal az Országgyűlés hétfőn. (MTI)

Budapest, 2014. november 11., kedd (MTI) – Nem ütközik alaptörvénybe a devizahiteles banki kölcsönszerződéseket egyoldalúan módosító tisztességtelen kikötések következményeit meghatározó törvény, amely alapján az állam és a pénzintézetek közti ezzel kapcsolatos perek folynak – mondta ki az Alkotmánybíróság kedden.

Az alkotmánybírósági hatáskörök szűkítése, az alkotmánybíró-választás rendjének megváltoztatása, illetve az Alkotmánybíróság döntéseit felülíró alkotmányozási gyakorlat idején az alkotmánybíráskodás számára a túlélés is kérdésesnek tűnt, ezek után fontos eredmény, hogy az új szabályozás a jövőre nézve is megteremtette a hatékony alkotmánybíráskodás lehetőségét – mondta Paczolay Péter, a testület elnöke szerdán a rendszerváltás negyedszázados évfordulója alkalmából a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott konferencián. (MTI)

Az Alkotmánybíróság teljes ülése kedden megkezdte a devizahiteles szerződések egyoldalú módosításainak tisztességtelenségével kapcsolatos törvényt támadó bírói indítványok tárgyalását, de döntés még nem született – közölte Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára az MTI érdeklődésére.

Budapest, 2014. október 10., péntek (MTI) ‒ Az Alkotmánybíróság keddi ülésének napirendjén szerepel a devizahiteles szerződések egyoldalú módosításainak tisztességtelenségével kapcsolatos törvényt támadó bírói indítványok ügye ‒ közölte Bitskey Botond, az Ab főtitkára pénteken az MTI-vel.

Van nemzetközi mércéje a vallásszabadságnak – jelentette ki a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságára és az Európa Tanács Velencei Bizottságára utalva Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke a Szabad egyház a szabad államban című konferencián pénteken Budapesten. (MTI)

Budapest, 2014. szeptember 24., szerda (MTI) – Az Országgyűlés szerdán titkos szavazással alkotmánybíróvá választotta Czine Ágnest, Sulyok Tamást és Varga Zs. Andrást, a kormánypártok jelöltjeit.

Megérkezett az Alkotmánybíróságra (AB) hétfőn az az indítvány, melyben a Fővárosi Törvényszék egyik, bankok által indított devizahiteles pert tárgyaló bírája az eljárás alapjául szolgáló törvény alaptörvény-ellenességének megállapítását és visszamenőleges hatályú megsemmisítését kérte – mondta Bitskey Botond, az Ab főtitkára az MTI érdeklődésére.

Dr. Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke az EU-tagságunk által a hazai igazságszolgáltatás hétköznapjaiba hozott változtatásokról – különös tekintettel az Alkotmánybíróság tevékenységére és azokra az európai értékekre, amelyek lététől eltekinteni ma már nem lehet –, az emberi jogok uniós elismerésének folyamatáról, valamint a jogállamot a gazdasági válság idején ért kihívásokról adott interjút az Ügyvédvilág.hu-nak.

Budapest, 2014. július 16., szerda (MTI) – Várhatóan hétfőn dönt az Alkotmánybíróság az önkormányzati törvény fővárosi választási rendszerre vonatkozó rendelkezéseit támadó indítványokról – közölte Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára az MTI-vel szerdán.

Budapest, 2014. július 15., kedd (MTI) – Az Alkotmánybíróság megszüntette a felsőoktatási törvény hallgatói szerződésre vonatkozó vizsgálatát.

Budapest, 2014. július 15., kedd (MTI) – Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek minősítette, ezért megsemmisítette az egészségügyi törvény azon bekezdését, amelyben a cselekvőképes ember közokiratban történő vizsgálatok, beavatkozások visszautasíthatóságának egyes részletszabályait rögzítették – közölte az Alkotmánybíróság kedden a honlapján.

Budapest, 2014. július 15., kedd (MTI) – Az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette és megsemmisítette a Kúria azon határozatát, amely szerint a Vértesi Erőmű Zrt.-nek nem kell kiadnia a cég és a System Consulting Zrt. között köttetett szerződéseket az adatigénylőnek – közölte az Alkotmánybíróság kedden a honlapján.

Budapest, 2014. július 12., szombat (MTI) – Az Alkotmánybíróság rendkívüli ülésen sürgős eljárásban tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés megválasztásának szabályait, ősszel három alkotmánybíró mandátuma jár le, az alkotmánybíróságok jelölik ki a jogállam határait – többek között erről beszélt Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke a Magyar Nemzet szombati számában megjelent interjúban.

A nyári szünetben rendkívüli ülést hív össze az Alkotmánybíróság (AB) elnöke. A bírák mindaddig tárgyalnak, amíg be nem fejezik 57 ellenzéki országgyűlési képviselő választójogi beadványának elemzését – ezt mondta el a szombati Magyar Nemzetben Paczolay Péter elnök, hozzátéve, hogy a közelgő önkormányzati választás sürgőssé teszi eljárásukat. Az interjúban az AB vezetője közölte azt is: fontosnak tartaná, ha az Országgyűlés nemzetközi jogászt, nőt és az igazságszolgáltatásban dolgozó bírót is megválasztana a szeptemberben és novemberben megüresedő három alkotmánybírói posztra.

Budapest, 2014. július 2., szerda (MTI) – A szövetkezeti hitelintézetek integrációja két ponton alkotmányellenes, összességében azonban megfelel az alaptörvénynek – mondta ki az Alkotmánybíróság szerdán közzétett határozatában.

Gödöllő, 2014. június 28., szombat (MTI) – Gémesi György köszöntőjével szombaton megkezdődött a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) által szervezett magyar polgármesterek kétnapos világtalálkozója Gödöllőn, a királyi kastélyban.

Budapest, 2014. május 28., szerda (MTI) – A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szervezetének, összetételének meg kell felelnie a művészeti szabadság alkotmányos értékének – mondta ki határozatában az Alkotmánybíróság, amely megállapította, hogy az akadémiát köztestületté nyilvánító törvény nem áll teljesen összhangban a művészeti alkotás szabadságát biztosító semlegesség és pluralizmus követelményével.

Budapest, 2014. május 28., szerda (MTI) – Az Alkotmánybíróság elutasította azt az alkotmányjogi panaszt, amelyet a Kúria kommentekkel összefüggő ítélete ellen nyújtottak be.

Budapest, 2014. május 6., kedd (MTI) – Az Alkotmánybíróság szerint a közös háztartásban, együtt nevelt gyermekek után ugyanannyi családi pótlék jár akkor is, ha az őket nevelő szülők házasságban, és akkor is, ha élettársi kapcsolatban élnek. Ennek biztosítása azonban hiányzik a családtámogatási törvény családi pótlékról szóló szabályaiból, ezért az Alkotmánybíróság felhívta az Országgyűlést, hogy az alaptörvény-ellenességet előidézett hiányosságot december 31-ig orvosolja.

Budapest, 2014. április 14., hétfő (MTI) – Megszüntette az Alkotmánybíróság hétfői döntésével a tankönyvpiac rendjéről szóló törvény ellen benyújtott alkotmányjogi panasz ügyében az eljárást, mert az a vizsgált jogszabály hatályon kívül helyezése miatt okafogyottá vált.

Budapest, 2014. április 8., kedd (MTI) – Alaptörvény-ellenesnek találta az Alkotmánybíróság a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény jubileumi jutalomra való jogosultságával összefüggő egyik, már hatályon kívüli rendelkezését és megtiltotta annak alkalmazását a folyamatban lévő bírósági ügyekben – az erről szóló határozat kedden került fel az Alkotmánybíróság honlapjára.

Budapest, 2014. április 1., kedd (MTI) – Az Alkotmánybíróság kedden elutasította az ombudsmannak az új polgári törvénykönyv (Ptk.) egyes, gondnokságra vonatkozó szabályainak megsemmisítésére irányuló indítványát.

Az Alkotmánybíróság elutasította a Kúria azon döntése elleni alkotmányjogi panaszt, mely megengedi választási plakátok elhelyezését a villanyoszlopokon.

Budapest, 2014. március 17., hétfő (MTI) – Törvénnyel módosíthatók korábban megkötött szerződések, ám ebben az esetben is figyelembe kell venni minden fél méltányos érdekeit, a megváltozott körülmények között is érdekegyensúlyra kell törekedni – mondta ki az Alkotmánybíróság devizahitelekkel kapcsolatos alaptörvény-értelmezésének nyilvános hirdetésén, Budapesten hétfőn.

Budapest, 2014. március 14., péntek (MTI) – Az Alkotmánybíróság hétfő délelőtt nyilvános határozathirdetésen ismerteti a kormány devizahiteles indítványával kapcsolatos döntését – tájékoztatta Bitskey Botond, az Ab főtitkára pénteken az MTI-t.

Az Alkotmánybíróság még nem hozott határozatot a közszereplők bírálhatóságával kapcsolatban, az ügy szerepel a testület jövő hétfői napirendjén – közölte Bitskey Botond, a testület főtitkára csütörtökön az MTI megkeresésére.

Alaptörvénybe és nemzetközi szerződésbe ütköző a 98 százalékos különadóra vonatkozó törvényi rendelkezés, ezért megtiltotta az alkalmazását az Alkotmánybíróság hétfőn meghozott határozatában.

Hétfőn ismét tárgyalja a kormány devizahiteles indítványát az Alkotmánybíróság, az ügy folyamatosan a testület napirendjén van, és rövidesen megszülethet a döntés – mondta Bitskey Botond, az Ab főtitkára az MTI érdeklődésére.

Budapest, 2014. február 12., szerda (MTI) – Érdemben kell vizsgálódniuk az eljáró bíróságoknak, ha a közérdekű adat kiadása iránti perben döntés-előkészítésre hivatkozva korlátozzák a nyilvánosságot – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) a Pécsi Vízmű Zrt.-vel kapcsolatos adatkérési ügyben, a Kúria döntését megsemmisítve.

Budapest, 2014. február 11., kedd (MTI) – Az Alkotmánybíróság keddi teljes ülésén tárgyalt a kormány devizahitelekkel kapcsolatos alaptörvény-értelmezésre irányuló indítványáról, de még nem született meg a határozat – közölte Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára az MTI-vel.

Budapest, 2014. február 10., hétfő (MTI) – Az Alkotmánybíróság keddi teljes ülésén folytatja a kormány devizahitelekkel kapcsolatos alaptörvény-értelmezésre irányuló indítványának tárgyalását – közölte az Alkotmánybíróság főtitkára hétfőn az MTI-vel.

Budapest, 2014. február 6., csütörtök (MTI) – Markánsan eltérő nézetek vannak az alkotmánybíráskodás feladatait, az alapjogokat, illetve egyén és közösség viszonyát illetően a testületen belül – mondta Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke az Akadémia jogtudományi intézetében tartott szakmai fórumon csütörtökön.

Budapest, 2014. január 28., kedd (MTI) – Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Kúria két munkajogi döntését egy megvádolt szegedi bíró ügyében, mert azok alaptörvény-ellenesek. Az Ab határozatának indoklása szerint a bírói függetlenséghez hozzátartozik, hogy akkor is jár a bíró részére illetménye, ha az ellene folyó büntetőeljárás miatt függesztették fel hivatalából, hiszen az összeférhetetlenségi szabályok is vonatkoznak rá, tehát például más kereső tevékenységet is csak nagyon korlátozott körben folytathat.

Budapest, 2014. január 28., kedd (MTI) – Az Alkotmánybíróság hétfőn megkezdte a kormány devizahitelekkel kapcsolatos alaptörvény-értelmezésre irányuló indítványának tárgyalását – közölte Bitskey Botond, az Ab főtitkára kedden az MTI érdeklődésére.

A nemzetbiztonság szolgálat nem tagadhatja meg belátása szerint a tájékoztatást. Nem tilos a Parlamentben aláírást gyűjteni. A MTI beszámolói az Alkotmánybíróság e heti döntéseiről.

Január végén kezdi tárgyalni az Alkotmánybíróság  a kormány devizahitelekkel kapcsolatos alaptörvény-értelmezésre irányuló indítványát – közölte Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság (Ab) főtitkára pénteken az MTI érdeklődésére.

Az Alkotmánybíróság megkapta és a probléma társadalmi súlyának megfelelően kezeli a kormány devizahiteles szerződésekkel kapcsolatos alaptörvény-értelmezésre irányuló indítványát – mondta Bitskey Botond, a testület főtitkára pénteken az MTI érdeklődésére.

Budapest/Velence, 2013. október 15., kedd (MTI) – A Velencei Bizottság tiszteletbeli elnökévé választotta Paczolay Pétert, Magyarországot képviselő korábbi tagját – közölte a bizottság a honlapján, a testület múlt hétvégén tartott 96. plenáris ülésének döntéseiről beszámolva.

Gödöllő, 2013. szeptember 25., szerda (MTI) – A gazdasági válság és a nehézségek ellenére sem szabad a jogállami mércéken enyhíteni, az alapjogvédelmet továbbra is az eddigi szinten kell teljesíteni – mondta Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke szerdán a német szövetségi alkotmánybíróság elnökével tartott közös sajtótájékoztatón Gödöllőn.

Budapest, 2013. szeptember 24., kedd (MTI) – Az Alkotmánybíróság javarészt elutasította a korkedvezményes szolgálati nyugdíjak megszüntetésével kapcsolatos beadványokat – közölte a testület kedden a honlapján.